Ganaj Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Tarifler

15.11.2022

Ganaj Nasıl Yapılır?

Ganaj Nasıl Yapılır?

“Bir pastanın lezzetini en çok etkileyen malzeme nedir?” diye sorduğumuzda cevabınızın pasta kreması veya pasta sosu olabileceğini düşünüyoruz. Ganaj olarak bildiğimiz yoğun pasta sosu ise bu noktada ilginizi çekecek. Yoğun aroması, akışkan kıvamıyla rüyalarınızı süsleyen ganajı yapmak ise oldukça kolay.

O halde öncelikle ganajın ne olduğundan bahsedelim ve ardından hemen “Ganaj nasıl yapılır?” sorusunu cevaplayalım!

 

Ganaj Nedir?

Türkçeye ganaj veya ganaş olarak geçen Fransızca kökenli ganache; pasta, kek veya profiterol yapımında tatlılara lezzet vermek için ve onda görsel bir şölen yaratmak için kullanılan bir kremadır. Şimdi, hızlıca evde ganaj yapımı tarifimize geçebiliriz.

Çikolotalı Ganaj Tarifi

Ganaj denilince akla ilk çikolata ganajı gelir. Bu nedenle ilk olarak çikolata ganajı tarifini yazalım.

Çikolatalı ganaj için gereken malzemeleri:

Çikolatalı ganaj yapımı:

İlk olarak boş ve derin bir tencereye kremayı boşaltın. Ardından kremayı kısık ateşte karıştırarak ısıtmaya başlayın. Ancak burada kremanın kaynamaması gerekir. Bu, ganaj tarifinin püf noktalarından biridir.

Kremanın üzerinden yoğun buharlar çıktığında, kremayı ocaktan alın ve daha önce boş cam kaba eklediğiniz çikolataların üzerine dökün. Sosu, bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak sosun içindeki çikolatanın erimesini sağlayın. Karışım, homojen olana kadar karıştırın. Çikolatalı ganajınız hazır! Ganajı pastanızın üzerine dökebilirsiniz.

Sütlü Ganaj Tarifi


Ganaj Tarifi


Çikolatalı ganaj tarifine alternatif olarak evde kolay bir şekilde süt kullanarak da ganaj elde etmeniz mümkün. Bunun için sadece 3 malzemeye ihtiyacınız var.

Sütlü ganaj için gereken malzemeleri:

Sütlü ganaj yapımı:

Sütle ganaj yapımı için boş bir cam kaba çikolataları boşaltın ve benmari usulü çikolataları eritin. Üzerine tereyağı ve süt ilave edin. Ardından ganajı, homojen olana kadar karıştırın. Sütlü ganajınız hazır! Dilediğiniz pastanın üzerine ilave edebilir veya daha fazla çikolata ekleyerek sosun kıvamını katılaştırabilirsiniz. Böylece pasta kreması olarak da pasta üzerine süslemeler yapabilirsiniz.

Beyaz Çikolatalı Ganaj Tarifi

Beyaz Çikolatalı Ganaj Tarifi

Çikolatalı pastalar o kadar ilginizi çekmiyorsa orman meyveleriyle dolu ve beyaz çikolatalı pastalı bir pasta hayallerinizi süsleyebilir. Bu pasta için ise beyaz çikolatalı ganaja ihtiyacınız olacak. O zaman, beyaz çikolatalı ganaj tarifini yapmak için hemen malzemeler listesine geçelim!

Beyaz çikolatalı ganaj için gereken malzemeler:

  • 200 ml (4/3 su bardağı) krema
  • 150 g (10 yemek kaşığı ya da 4/3 su bardağı) tereyağı
  • 400 gr Şölen Madlen Çikolata
  • Renk verecek kadar yağ bazlı gıda boyası (isteğe bağlı)

Beyaz çikolatalı ganaj yapımı:

Bir tencereye, kremayı boşaltın ve kaynamaya yakın bir zamana kadar ısıtın. Isıttığınız kremayı beyaz çikolatanın üzerine dökün ve sosu karıştırın. Burada karışımınızdaki çikolataların hepsi erimediyse benmari usulüyle de eritebilirsiniz.

Ardından karışımın üzerini streç filmle kapatın (karışıma temas edecek şekilde) ve 4-5 saat soğumasını bekleyin. Sonrasında tereyağını azar azar ilave edip mikser yardımıyla ganajı karıştırın. Pasta kremanız hazır! Spatula yardımıyla pandispanyalarınızın arasını ve pastanızın dışını doldurabilirsiniz!

Hayal Gücünüzü Kullanmanın Tam Sırası!

Pasta süslemenin binbir türlü yolu var. Bu, aslında sizin hayal gücünüzle ve damak zevkinizle ilgili. Mesela meyveli ve beyaz çikolatalı bir pasta yapacaksanız, pastanın üzerine istediğiniz renkte beyaz çikolatalı ganajı dökebilirsiniz. Ardından rengarenk ve şeker kaplı sütlü çikolata drajeleri olan Şölen Ozmo Popsy’ i pastanın üzerine serpiştirebilirsiniz.

Pasta süsleme, pasta yapımının en eğlenceli ve hayal gücünüzü en çok test edecek kısmı olabilir. Bu nedenle pasta yaparken yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamayı unutmayın!

Afiyet olsun.

Paylaş: