Bayram Tatilinde Keyifli Bir Kaçamak: Bozcaada Gezi Rehberi

Bayramlar

17.05.2024

Bayram Tatilinde Keyifli Bir Kaçamak: Bozcaada Gezi Rehberi

Bayram Tatilinde Keyifli Bir Kaçamak: Bozcaada Gezi Rehberi

İş ve okul yoğunluğuna mola verip güzel bir tatil planı ile dinlenmek için bayram tatili harika bir fırsat. “Bu fırsatı nasıl değerlendirsem?” diye düşünüyorsanız da sizin için bir önerimiz var. Hem eğlenceyi hem de sakinliği bir arada yaşatan, her noktası ayrı güzel Bozcaada sizi bekliyor.

Bozcaada, deniz tatili isteyenlerin ama bir yandan da yolculukta çok fazla vakit kaybetmek istemeyenlerin uğrak noktası. İstanbul’a da oldukça yakın. Bu nedenle yaz gelince İstanbullular için “Bozcaada’ya mı gitsek?” fikri akla gelen ilk seçeneklerden biri.

O halde, bayram tatilinde “Birkaç gün bir yerlere gitsem.” fikrini hayata geçirebileceğiniz Bozcaada’yı keşfetmeye başlayalım. Bu keyifli gezide yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax de almayı unutmayın.

 

Bozcaada'da Neler Yapılır?

“Bozcaada’da bizi neler bekliyor?” diye merak ediyorsanız söyleyelim; Bozcaada, deniz tatilinin tadını doyasıya çıkaracağın aktivitelerle dolu. Bozcaada’da mutlaka yapılması gerekenler ise şu şekilde:

  • Bozcaada, kendine has dokusu ile büyüleyici bir ambiyansa sahip. Adanın bu ambiyansını deneyimlemenin yolu ise tabii ki sokaklarında yürümekten geçiyor. Özellikle Rum Mahallesi’nin her sokağı adeta bir film seti diyebiliriz. Bozcaada tatilinizden güzel kareler yakalamak için Rum Mahallesi’nin sokaklarını gezebilirsiniz.
  • Sadece gezi değil, gurme turu arayanlar için de Bozcaada oldukça uygun. Çiğ dolma, domates reçeli gibi tamamen adaya özgü lezzetleri Bozcaada tatilinizde deneyebilirsiniz.
  • Bozcaada, İstanbullular için popüler bir seçenek olduğundan özellikle yaz aylarında kalabalık olabilir. Ama bu demek değil ki kafa dinlemek için uygun değil. Bozcaada’nın merkezinden biraz uzakta bağ evleri bulunuyor. Doğa içinde sakin bir tatil arıyorsanız bağ evi kiralayabilirsiniz.
  • Dört tarafı denizle çevrili olunca haliyle Bozcaada adeta bir balık cenneti. Ada içerisinde pek çok balık restoranı bulunuyor. Deniz manzarası eşliğinde akşam yemeğinizi lezzetli balık çeşitleri ile taçlandırabilirsiniz.

 

Bozcaada'da Gezilecek Yerler

Bozcaada’ya geldiğinizde hem tatilinize renk katmak hem de adanın tarihini öğrenmek için gezilecek yerleri de listenize eklemenizde fayda var. Çünkü bu ada, güzel plajları ile dikkat çekse de köklü tarihi ve eşsiz manzaraları da içinde barındıran bir yapıya sahip. Bozcaada’nın ruhunu daha iyi keşfetmenin yolu da görülmesi gereken bu yerlerden geçiyor.

 

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi

İlk durağımız tabii ki feribotla adaya yaklaşırken heybetli duruşu ile sizi karşılayacak olan Bozcaada Kalesi. Adanın küçük yapısına karşın Bozcaada Kalesi, oldukça büyük bir yapı. Bu nedenle ada manzarasında ilk göze çarpan detay Bozcaada Kalesi oluyor. Ancak kalenin bu ihtişamlı yapısı sayesinde Bozcaada’nın tarihi önemini daha iyi anlamak mümkün.

Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nı kontrol eden bir pozisyonda yer aldığı için bu adanın korunmasına tarih boyunca önem verilmiş. Hatta ada üzerinde daha yerleşim yokken bile burada bir kale olduğu biliniyor.

 

Ayazma Manastırı

Adanın popüler noktalarından bir diğeri ise Ayazma Manastırı. Adanın güney bölümünde yer alan Ayazma Manastırı, Aya Paraskevi adına yapılmış bir Rum Ortodoks manastırı. 1734 yılında yapıldığı bilinen bu manastır, sadece özel günlerde ibadete açılıyor. Ancak koca çınar ağaçları ile çevrili bahçesi ve sürekli akan çeşmesi ile bu manastır sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda adanın keyfini çıkarmak isteyenlerin buluşma noktası. Ayrıca her sene düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’ne de Ayazma Manastırı ev sahipliği yapıyor.

 

Polente Feneri

Polente Feneri

Bozcaada’da gün batımı zamanı ayrı özel. Çünkü adanın manzarası, günün batışı ile turuncuya boyandığında daha büyüleyici bir hal alıyor. Bu büyüleyici manzarayı izleyeceğniz en güzel nokta ise Polente Feneri.

Adanın batı ucunda bulunan Polente Feneri, Bozcaada’nın en güzel gün batımı manzarası olması ile meşhur. Adada gün batımı izlemek isteyenlerin uğrak noktası olduğu için de gün batımı saati yaklaşırken fenere giden yolun kalabalık olması mümkün. Hatta buradan günü uğurlamak adada bir gelenek haline geldiği için Polente Feneri’ne giderken yol üzerinde atıştırmalık dolu gün batımı paketleri ile karşılaşabilirsiniz.Tabii ki “Ben kendi paketimi hazırlarım.” diyorsanız gün batımı eşliğinde keyifli piknik için gerekli malzemeleri ve pikniklerin olmazsa olmazı Greta krakerleri yanınıza alıp Polente Feneri’ne gidebilirsiniz.

 

Bozcaada'nın En Güzel Plajları

Bozcaadanın En Güzel Plajları

“Peki, denize nerede girebiliriz?” diyorsanız Bozcaada’da denize girebileceğiniz pek çok plaj ve koy bulunuyor. Habbele Plajı, Akvaryum Koyu ve Ayazma Plajı ise Bozcaada’nın meşhur soğuk suyunun keyfini çıkarabileceğiniz yerler arasında.

 

Ancak bu üç plaj, adanın popüler yüzme noktaları olduğu için tatil zamanlarında kalabalık olabilir. “Ben daha sakin bir yer arıyorum.” diyorsanız merkezden biraz daha uzaktaki Ayana Koyu veya Tuzburnu Koyu’nu tercih edebilirsiniz.

Kısacası Bozcaada; denizi, keyifli sokakları, büyüleyici manzarası ve tarihi dokusu ile bayram tatilinize renk katacak bir seçenek. Ama tabii ki bu tatili başka yerlere gitmek yerine hazır herkes gitmişken İstanbul keşfi ile de değerlendirebilirsiniz. Bayram ruhunu doyasıya yaşamak için İstanbul’da gezilecek yerleri ve yapılabilecek aktiviteleri keşfetmek isterseniz “Bayram Tatilinde İstanbul'da Yapılacak Aktiviteler” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: