Çikolatanın Öyküsü
26.05.2022Çikolata Hakkında Bilinmeyenler
- Çikolata Hakkında Bilinmeyenler
- 1. Beyaz Çikolata, Çikolata mıdır?
- 2. Kakao mu, Kokoa mı?
- 3. Çikolata Yapmak İçin Ne Kadar Kakao Gerekiyor?
- 4. Dünyanın En Büyük Çikolatası Kaç Kilo?
- 5. Evcil Hayvanlar Çikolata Yiyebilir mi?
- 6. Dünya Çikolata Günü Ne Zaman?
- 7. Kakao Ağacı Nerede Yetişir?
- 8. Ham Kakao Yenir mi?
- 9. İlk Çikolatayı Kim Üretti?
Çikolata Hakkında Bilinmeyenler
Çikolata, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Kimimiz için mutluluğu taçlandıran, kimimiz için de en sıkıcı anları bile şölene çeviren eşsiz bir lezzet. Her haliyle günlük yaşamımızın bir parçası olsa da bu muhteşem lezzetin M.Ö 1500’e uzanan bir tarihe sahip olduğunu, birçok farklı özelliği bulunduğunu da hatırlatalım.
Yani aslında çikolatanın tadı kadar kendisiyle ilgili bilgiler de oldukça ilgi çekici. Peki, çikolatanızdan bir ısırık alıp bu şaşırtıcı gerçekleri keşfetmeye ne dersiniz? İşte, çikolatayla ilgili ilginç bilgiler:
1. Beyaz Çikolata, Çikolata mıdır?
Sorunun kendisi bile ikilem içerse ve beyaz çikolata sevenleri üzse de cevabımız maalesef hayır. Çikolatanın ham maddesinin kakao olduğu kabul ediliyor. Beyaz çikolatada ise kakao tozu bulunmuyor. Bu çikolata türü sadece kakao yağı içeriyor. Teknik olarak beyaz çikolata, çikolata kabul edilmese de kalbimizde ayrı bir yeri olduğu kesin.
2. Kakao mu, Kokoa mı?
Bu sorumuz içindekiler kısmını detaylı şekilde okuyan gurme çikolata tutkunlarına özel. Kakao, kavrulmamış kakao çekirdeklerini ifade ediyor; kokoa ise kavrulmuş çekirdekler için kullanılıyor. Ancak bu iki kelime arasındaki fark konusunda çikolata uzmanlarının da tam bir fikir birliğine varmadığını söylemeden geçmeyelim. Siz en iyisi gerçek kakao içeren, şölensi bir lezzeti seçin.
3. Çikolata Yapmak İçin Ne Kadar Kakao Gerekiyor?
Mükemmel lezzetiyle yetinmeyip çikolatanın üretim süreçlerini de denemek isteyen yani artizan çikolata tutkunları olduğunu da biliyoruz. Siz de bir kakao fidanı alıp çekirdek yetiştirme zevkini yaşamak istiyorsanız birkaç bilgi verelim.
Kakao ağacının meyve vermesi 4 ila 5 yılı buluyor. Bir kakao ağacında her sene 2500 çekirdek büyüyor. Yani bu bir kakao ağacından yılda yaklaşık 2840 gram çikolata elde edilebileceği anlamına geliyor.
Kakao ağacının yetişmek için tropikal bir iklime ihtiyaç duyduğunu da not düşelim. Tabii Aztekler gibi biberli bir içecek içmek istemiyorsanız kakaoyu bir dizi işlemden de geçirmeniz gerek.
4. Dünyanın En Büyük Çikolatası Kaç Kilo?
Bu iştah kabartıcı sorunun cevabı 5792,5 kilo. Bu devasa çikolata 2011 yılında üretilmiş ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış.
5. Evcil Hayvanlar Çikolata Yiyebilir mi?
Evcil dostunuzu çok sevdiğiniz için favori yiyeceğiniz çikolatayı onunla da paylaşmak isteyebilirsiniz. Ancak çikolata içerisinde yer alan teobromin maddesi evcil hayvanlarda toksik etki gösterebilir. Yani çikolata yemek evcil hayvanınızın zehirlenmesine neden olabilir.
6. Dünya Çikolata Günü Ne Zaman?
Doyasıya çikolata yemenizi önerdiğimiz Dünya Çikolata Günü, 7 Temmuz’da kutlanıyor. 7 Temmuz 1550, çikolatanın Avrupa’ya gelişi kabul ediliyor ve bu özel gün anılıyor. 10 Ocak ise Bitter Çikolata Günü olarak kutlanıyor.
7. Kakao Ağacı Nerede Yetişir?
Çikolatanın ham maddesi olan kakao, kakao ağacının meyvesinden elde ediliyor. Dünya kakao ihtiyacının %70’i ise Batı Afrika / Fildişi Sahilleri’nde yetişen ağaçlardan karşılanıyor. Afrika’nın yanı sıra Orta ve Güney Amerika da önemli kakao tarım bölgelerinden.
8. Ham Kakao Yenir mi?
Kakao çekirdeklerinin bazı doğal işlemlerden geçmeden önce acı olduğundan ¨Kakao Çekirdeğinden Lezzet Şölenine: Çikolatanın Yolculuğu¨ yazımızda bahsetmiştik. Çikolata zevkini bu işlemlere borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz.
Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim: Çikolata bugünkü aromasını almadan önce yani acı haliyle Maya ve Azteklerde acı sıcak çikolata olarak içiliyordu. Yani çikolatanın keşfi Mayalara ve hatta Güney Meksika halkı Olmeklere kadar uzanıyor.
Gelelim günümüzdeki çikolata formunu kimin bulduğuna.
9. İlk Çikolatayı Kim Üretti?
Mutluluğun kaynağını borçlu olduğumuz isim Joseph Fry. 1847 yılında üretilen çikolata günümüz çikolatasına göre daha pütürlüydü. Sütlü çikolata ise sekiz yılı bulan bir çalışmanın sonucunda 1875 yılında Daniel Peter tarafından İsviçre’de üretildi.
Çikolata ile ilgili daha önce duymadığınız birçok bilgi edindiniz. Şimdi de ¨En iyi çikolatayı nerede bulabilirim?¨ dediğinizi tahmin ediyoruz. Gerçek kakao kullanılarak yüksek standartlara sahip tesislerde üretilen lezzetli çikolata türleri sizi Şölen’de bekliyor!