Dünya Çikolata Günü'ne Özel: Çikolatanın Tarihine Bir Yolculuk

Çikolatanın Öyküsü

2.07.2024

Dünya Çikolata Günü'ne Özel: Çikolatanın Tarihine Bir Yolculuk

Dünya Çikolata Günü'ne Özel: Çikolatanın Tarihine Bir Yolculuk

Çikolata, sadece bir tatlı çeşidinden öte kuşkusuz hayatımıza keyif katan bir lezzet. Bu lezzetin günümüze kadar gelmesinin arkasında ise köklü bir tarih bulunuyor. Hem köklü tarihi hem de hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan çikolatanın varlığını kutlamanın yolu da 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü’nden geçiyor.

Peki, çikolataya adanmış bu özel gün nasıl ortaya çıktı? Bu sorunun cevabını verebilmek için yüzyıllardır hayatın her anında önemli bir yer kaplayan çikolatanın köklü tarihine bir yolculuk yapmak gerekli. O halde gelin, bu Dünya Çikolata Günü’nde tadıyla, kokusuyla ve hayatımıza kattığı anlamla eşsiz lezzet çikolatanın tarihine bir yolculuk yapalım.

 

Çikolata İlk Nerede Bulundu?

“İyi ki hayatımızda.” dediğimiz çikolatanın tarihini keşfetmek için tabii ki çikolatanın özü olan kakao çekirdeklerinin tarih boyunca nasıl ve nerelerde kullanıldığını öğrenmek gerekli. Bu bilgi ise bizi M.Ö. 1500 yılına götürüyor. Çünkü kakaonun tam olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıkıldığı bilinmese de M.Ö. 1500’lerde Meksika civarında yaşamış Olmeklere ait kaplarda çikolatanın içerisinde bulunan teobromin izlerine rastlanmış. Bu da demek oluyor ki bilinen en eski kanıtlara göre çikolatanın serüveni Olmekler ile başlıyor.

Tabii ki bu lezzet, zaman içerisinde başka uygarlıklara aktarılan bir değer haline gelmiş. Olmeklerden Mayalara, Mayalardan da Azteklere çikolata farklı uygarlıklara etki bırakan bir lezzet olmuş. Ancak özellikle Aztekler, çikolata hayranlığını bir üst seviyeye taşıyarak kakaonun kendilerine, tanrıları tarafından verildiğine inanmış. Bu nedenle de kakao çekirdeği, sadece lezzetin özü olarak değil, günlük yaşamda diğer ürünleri almak için para olarak da kullanılmış.

Kısacası çikolata, Orta ve Güney Amerika’nın yükselen değeri haline gelmiş. Peki, bu değer tüm dünyaya nasıl yayılmış? Şimdi, çikolatanın dünya yolculuğunu keşfetme zamanı.

 

Çikolata Tüm Dünyaya Nasıl Yayıldı?

Çikolata Tüm Dünyaya Nasıl Yayıldı

Çikolatanın Amerika’dan çıkması ile ilgili farklı hikayeler mevcut. Bu hikayelerden biri Christopher Columbus’un Amerika’ya yaptığı yolculukta bir ticaret gemisini durdurup kakao çekirdeklerini keşfetmesi ile ilgili. Columbus, gemideki kakao çekirdeklerini keşfettikten sonra onları İspanya’ya getirmiş.

Diğer bir hikayede ise İspanyol denizci Hernan Cortes’in Meksika’ya yaptığı yolculukta Aztekler ve Aztekler tarafından çikolata ile tanıştığı söyleniyor. Böylece Cortes’in kakao çekirdeklerini İspanya’ya getiren kişi olmuş.

Gördüğünüz gibi hikayeler değişse de çikolatanın ilk olarak İspanya’ya ulaştığı bir gerçek. İspanya’da da sevilerek tüketilen bir lezzet haline gelen çikolata, böylece Avrupa’ya adım atmış. Daha sonrasında ise İtalya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine yayılarak çikolata dünya yolculuğuna hız kesmeden devam etmiş.

Ancak çikolata, o zamanlar genellikle içecek olarak tüketilmiş. 1847 yılında ise bir İngiliz çikolata üreticisi şeker ve kakao yağını kullanarak kalıplanan ilk çikolatayı yaratmış. Böylece günümüzde farklı şekillerde ve tatlarda tüketebildiğimiz çikolata çeşitlerinin temeli atılmış.

Çikolatanın keşiflerle dolu tarihini öğrendiğimize göre şimdi, Dünya Çikolata Günü’nün önemini keşfetme zamanı.

 

Dünya Çikolata Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Her yıl 7 Temmuz’da kutlanan Dünya Çikolata Günü, hayatımıza lezzet katan çikolataya adanmış bir gün. Ancak çikolata için bu tarihin seçilmesi, tabii ki tesadüf değil. Bu tarihin önemi ise çikolatanın yukarıda bahsettiğimiz yolculuğunda gizli.

Çikolatanın İspanya’ya gelişi ile ilgili farklı hikayeler söz konusu olsa da 7 Temmuz 1550 tarihinde çikolatanın ilk defa Avrupa’ya geldiği biliniyor. Bu nedenle 7 Temmuz’a çikolatanın dünyaya yayılmasının başlangıcı diyebiliriz. Bize de bu başlangıcı Dünya Çikolata Günü ile her sene kutlamak kalıyor.

 

Sonuç olarak “İyi ki var!” dediğimiz bu lezzeti kutlamanın arkasında kocaman bir tarih var. Biz de 1989 yılından beri çikolatanın yerinin her zaman bir başka olduğunu biliyor ve birbirinden farklı Şölen çikolataları ile her anınızı kutlamaya dönüştürmek amacıyla çalışıyoruz. Çünkü sadece ağzımızı tatlandıran değil, yüzümüzü de gülümseten bu lezzetin hayatımıza kattığı çok şey olduğunu biliyoruz. “Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız “Dünya Çikolata Günü: Bir Çikolata Hayatımıza Neler Katar?” yazımızda bu özel günün kutlamalarına devam etmek için sizi bekliyoruz.

Çikolata tadında bir gün geçirmek dileğiyle hepimizin Dünya Çikolata Günü kutlu olsun!

 

Paylaş: