Çikolatanın Öyküsü
26.05.2022Kakao Çekirdeğinden Lezzet Şölenine: Çikolatanın Yolculuğu
Kakao Çekirdeğinden Lezzet Şölenine: Çikolatanın Yolculuğu
Çikolatayı kokladığınızı ve bir ısırık aldığınızı hayal edin. Sonrası ise eşsiz bir an: Çikolata, ipeksi dokusuyla eriyerek bir lezzet şöleni yaşatır. Evet, bu karşı konulmaz keyfi yaşamak için sadece bir an yeterli. Ancak aslında çikolata damağınızla buluşana kadar uzun ve neredeyse efsanevi bir yolculuk geçiriyor.
¨Çikolata neyden yapılır?¨ ve ¨Çikolata nasıl yapılır?¨ sorularının cevaplarını bulacağınız bu yolculuğa tanıklık etmeye ne dersiniz? Sonu çikolata üretimi ile biten bu serüvene neden efsanevi dediğimizi anlatmakla başlayalım.
Kakao ağacı, Theobroma Cacao olarak da adlandırılıyor. Bu ismin, hak vereceğinize emin olduğumuz bir anlamı var: Tanrıların Yiyeceği. Ne de olsa çikolata bizi göklere çıkaran bir yiyecek. Maya ve Aztekler de böyle düşünmüş olmalı ki kakaonun, Tanrı’nın bir hediyesi olduğuna inanmışlar.
Şimdi, hazırsanız ayağımızı toprağa basalım ve kakao çekirdeğinin yetişmesinden çikolata yapımı sürecine kadar geçen tüm aşamalara bakalım.
Çekirdekten Ağaca: Kakao Meyvesi
Çikolata kadar şaşırtıcı olamasak da şansımızı denemek istiyoruz: Kakao çekirdeklerinin kahverengi değil, krem rengi olduğunu biliyor muydunuz? “Peki, nasıl oluyor da toz kakao kahverengi oluyor?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hadi hazırsanız dalında kakao meyvesi nasıl oluyor ve kakao nasıl yetişir, birlikte keşfedelim.
Kakao çekirdekleri, kakao ağacının meyvesinden elde ediliyor. Çekirdekler, kavuna benzeyen pod isimli kabukların içerisinde dizili halde büyüyor. Kabuklar kırmızı, mor, sarı gibi farklı renklerde olabiliyor. Her kabuğun yani kakao meyvesinin içerisinde ise yaklaşık 40 adet çekirdek bulunuyor. Bu sayı kulağa fazla geliyorsa bir de şuna bakalım: 1 kilogram çikolata yapmak için yaklaşık 800 kakao çekirdeği gerekiyor.
Kakaonun kahverengiye dönüşmesi ise hasat ve ardından gelen fermantasyon süreci ile yakından ilgili.
Çikolataya Doğru İlk Adım: Kakao Hasadı
Kakao ağacı genellikle Batı Afrika, Güney Amerika, Malezya ve Endonezya’da kakao kuşağı olarak adlandırılan bölgede yetişiyor. Kakaonun yetişmesi için bol yağışlı, nemli bir iklime ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden tropik yağmur ormanları, kakao tarımı için en uygun bölge.
Kakao ağacı dikildikten sonra yaklaşık beş yıl içerisinde meyve veriyor. Yılda iki kez kakao hasadı yapılıyor. Bir sonraki hasadın verimini korumak için de kakao meyveleri elle toplanıyor. Tabii vaktinden önce toplanan meyveler kakaonun aromasını yeterince veremiyor, geç hasat edilenler ise ağaç zararlılarına karşı korumasız oluyor. Yani kakaodan çikolataya uzun olduğu kadar hassas bir süreç var.
Toplanan meyve kapsülleri (pod) açılıyor ve çekirdekler çıkarılıyor. İşte, tam da bu aşamadan sonrası bizi adım adım çikolata lezzeti ile buluşturuyor.
Çikolata Tadını Kazanıyor: Kakao Fermantasyonu
Gurmeler bilir; kahvede olduğu gibi kakaoda da fermantasyon, aromayı ortaya çıkarmada kilit rol oynuyor. Fermantasyon sürecinde kakao kahverengi rengine kavuşuyor, acılığı azalıyor ve tanıdığımız çikolata tadını vermeye yaklaşıyor.
Kakao çekirdekleri sepet veya kutulara yerleştiriliyor. Üzeri muz yaprakları ile örtülüyor. Bu şekilde 3 ila 5 gün sıcak ortamda bekletilerek mayalanıyor. Bu süreçte kakao çekirdeklerinin üstünü saran krem rengi tabaka eriyor. Fermantasyon sonunda da beklediğimiz mucize gerçekleşiyor: Kakao çekirdeği, çikolata rengine ve tadına dönmeye başlıyor.
Çikolata Üretimine Doğru Son Adımlar: Kakao Çekirdeğinin İşlenmesi
Fermantasyon sonucunda kakao çekirdeği hala çikolata olamayacak kadar su içeriyor. Bu nedenle çekirdekler, yaklaşık iki hafta güneşte kurutuluyor. Kuruduktan sonra ise sıra kavurma işlemine geliyor.
Kakao çekirdekleri ortalama 120 -150 derecede kavruluyor. Kavrum sonrası kakao çekirdeklerinin kabukları ayrılıyor ve nihayet kakao kütlesine ulaşıyoruz. İşte, bu tam da çikolata tutkunlarını bekledikleri ana yaklaştırıyor.
Beklenen Şölen Gerçekleşiyor: Çikolata Yapımı
Kakao kütlesi presleniyor ve içerisinde bulunan kakao yağı ayrıştırılıyor. Sonuçta geriye o tanıdık, iştah açıcı kakao tozu kalıyor. Sonrası en iyi bildiğiniz adım: Kakao, Şölen’in çikolata şefleri tarafından özenle hazırlanan çikolata tariflerinin bir parçası oluyor.
Dünyanın sayılı tesisleri içerisinde yer alan fabrikamızda ileri teknolojiler kullanıyor ve 4.0 donanımı ile tüm süreçleri başından sonuna titizlikle inceliyoruz. Üretimden paketleme aşamasına kadar her adımda yüksek hijyen standartları uyguluyoruz. Kalite labaratuvarlarımızda ise çikolatanın, en kusursuz haline ulaştığından emin oluyoruz. Böylece kaliteli çikolatayı size ulaştırıyoruz. Siz de çikolatanın bu lezzetli halini tatmak için çekirdekten çikolataya anlayışıyla sunduğumuz çikolataları Şölen’de keşfedebilirsiniz.