Çikolatanın Öyküsü
26.05.2022Hayatın Sosu: Çikolata!
Çikolata dokunduğu herşeye lezzet katar.
Çikolatanın her hali güzeldir ama üzerine döküldüğünde çok lezzetli bir browni’yi bile başka bir lezzet seviyesine taşıyan çikolata sosunun yeri bambaşkadır.
Peki çikolata sosu nerede kullanılır?
Aslında nerede kullanılmaz daha iyi bir soru olurdu!
Her çeşit çikolatalı tatlının, kekin, browni’nin üzerine gezdirin,
İki bisküvi arasına koyun,
Cheesecake üstüne dökün,
Meyveleri içerisinde bandırın,
Dondurmanın üzerine dökün,
Sütün içine karıştırın.
Bir çikolata parçasına katlayın…
Say say bitmez çünkü yanına geldiği her şey ile uyum içerisinde olan eşsiz bir lezzettir.
Peki çikolata sosu nasıl yapılır, onu harika yapan püf noktaları nedir?
Ev Yapımı Çikolata Sosu yapmak aslında oldukça kolay. Siz de pürüzsüz, krema kıvamında ve lezzet dolu, mükemmel çikolata sosunu kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için kuvertür çikolata kullanmak en uygunu olur. Hızlı erimesi için damla formunda olanları tercih edebilirisiniz. Eğer evde kuvertür çikolatanız yoksa da üzülmeyin, her tür çikolata ile çikolata sosu yapabilirsiniz.
Şimdi gelelim çikolata sosu yapmanın püf noktalarına:
Mükemmel bir çikolata sosu elde etmek için pişirme yöntemi ve sıcaklık çok önemlidir. Çikolatayı eritmek istiyorsanız benmari usülünü kullanmanız şarttır. Yeni başlayanlar için benmari nedir, hemen açıklayalım.
Benmari usulü pişirme yöntemi ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Tatlı tariflerinde sıkça kullanılan ve Fransızca’dan gelen orijinal ismi ile Bain-marie olan yöntem, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Benmari nedir artık bildiğimize göre leziz çikolatalarımızı akışkan hale getirme işlemimize geri dönelim,
5’te 1’ini kaynar su ile dolduracağımız ufak bir tencereyi kısık ateş üzerine oturtalım. Ardından tencerimizin üzerine tencerimizden daha büyük çapta çelik ya da cam bir kabı oturtalım. Kabın tencereden daha büyük olması tabanının tenceredeki suya temas etmesini önleyecek, böylece çikolatamız ısıya direkt temas etmediği için kesilip topaklanmayacaktır. Ayrıca ideal erime için tenceredeki suyu fokur fokur kaynatmamalıyız.
Şimdi gerekli bilgileri aldıktan sonra çikolatalarımızı benmari kabımıza koyalım ve suyun buharıyla eritirken bir spatula yardımıyla ara ara karıştıralım. Erime tamamlandığında beklemeden ateşten alalım. Derecemiz varsa 50 dereceyi görene kadar ateşte tutabiliriz. Yeter ki doğru zamanda ateşten alarak kadifemsi çikolata dokusunu kaybetmeyelim. Artık çikolata sosunuz ile lezzetleri ikiye katlamaya hazırsınız!
Çikolata sosunuzu zenginleştirmek için birkaç tüyo:
Daha kremsi bir doku için içerisine süt ya da krema koyabilirsiniz.
Ekstra bir lezzet dokunuşu ve daha parlak bir sos için erime sonrasında bir çorba kaşığı tereyağı ilave edebilirsiniz.
Bir çay kaşığı espresso tozu ekleyerek sosunuzu, mokalı çikolata sosuna dönüştürebilirsiniz.
Bir tutam acı biber veya acı toz ekleyerek ona baharatlı bir Meksika havası verebilirsiniz
Ya da içerisine nane özü eklerseniz evinize Akdeniz havasını getirmiş olursunuz.
Yemekten sonra lezzetli bir ikram için kahvenize bir çay kaşığı eklemeyi de mutlaka denemelisiniz.
Gerçek Şölen Çikolatası‘nı tatmak, çikolata ile yarattığımız butik lezzetleri deneyimlemek için sizleri İstanbul Güneşli’deki Şölen Bouituque mağazasına bekleriz.
Bir başka Çikolata Şöleni’nde buluşmak üzere…