Şölen'le Keşfet
8.03.2024İçinizi Isıtacak Bir İstanbul Gezisi: İstanbul'un Tarihi Hamamları
İçinizi Isıtacak Bir İstanbul Gezisi: İstanbul'un Tarihi Hamamları
İstanbul’un her bir noktası, tarihin izleriyle dolu. Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul’un her sokağında tarihi bir eser ya da mimarisi ile büyüleyen bir bina görmeniz mümkün. Bu nedenle İstanbul’da bulunan tarihi çarşılar, saraylar, hanlar ve daha pek çok önemli yapı ile geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu yolculuğu biraz daha içinizi ısıtacak ve rahatlayacak bir geziye dönüştürmek isterseniz de İstanbul tarihinin önemli bir parçası olan Osmanlı hamamları sizi bekliyor.
İstanbul’da hamam turuna çıkmadan önce tarihte hamam kültürünün önemini bilmekte fayda var. Hamam, Arapçada “ısıtmak” anlamına gelen “ham” kelimesinden türetilmiş ve “ısıtılan yer” anlamına geliyor. İlk olarak Romalılar tarafından inşa edilen halka açık hamamlar o dönemde sadece yıkanmak için değil, aynı zamanda sosyalleşmek için de önemli bir yere sahip. Zaman içerisinde de Roma kültüründen Osmanlı kültürüne aktarılarak göz alıcı mimariye sahip hamamlar inşa edilmiş. Kısacası kültürler değişse de hamamlar, İstanbul’un gündelik yaşamının önemli bir yere sahip. Bu nedenle de İstanbul’un tarihi hamamları, bu şehrin tarihini keşfetmek için eşsiz noktalar.
O halde gelin, İstanbul’un tarihi hamamlarını keşfedeceğiniz bir geziye çıkalım. Tabii ki içinizi ısıtacak bu İstanbul gezisinde keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretleri de yanınıza almayı unutmayın.
Cağaloğlu Hamamı
İlk durağımız, sadece içinizi ısıtmakla sınırlı kalmayıp mimarisi ile de büyüleyen Cağaloğlu Hamamı. 1741 yılından beri hizmet vermeye devam eden Cağaloğlu Hamamı’nı diğer tarihi hamamlardan ayıran yönü ise göz alıcı mimarisi. Çünkü Cağaloğlu Hamamı, klasik Osmanlı mimarisinin yanı sıra Barok mimari tarza göre yapılmış bir yapı. Geniş kubbesinin çevresindeki konsolları ve içerisindeki mermer havuzu ile oldukça gösterişli bir mimariye sahip. Bu gösterişli yapısından dolayı da Cağaloğlu Hamamı, New York Times’ın “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde yer alıyor.
Ayrıca İstanbul’un tarihi hamamları arasında dünyaca ünlü olan bu hamama gittiğinizde sizi sadece hamam keyfi değil, 2023 yılında Michelin listesine girmiş bir restoran da bekliyor. Kısacası Cağaloğlu Hamamı gezisinde her yönüyle lüks bir deneyim yaşamanız mümkün.
İstanbul’un tarihine yaptığımız bu yolculukta sıradaki durağımız Hürrem Sultan Hamamı.
Hürrem Sultan Hamamı
Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilen bu hamam, geleneksel hamam kültürünü deneyimlemek için eşsiz bir seçenek. Ancak 1556 yılından bu yana ayakta olan bu hamam, uzun bir süre depo olarak kullanılmış. Tekrar hamam olarak faaliyet göstermesi de 2011 senesine dayanıyor. Günümüzde Osmanlı şerbetinizi yudumlayarak geleneksel hamam deneyimini yaşayabileceğiniz tarihi bir yapı.
Hürrem Sultan Hamamı’nın mimarisinde de Mimar Sinan’ın geleneksel hamam mimarisinde bir ilke imza attığını söylemek mümkün. Çünkü bu hamam inşa edilirken ilk defa kadınlar ve erkekler bölümü aynı eksen üzerinde yapılmış. Bu nedenle mimari açıdan da Hürrem Sultan Hamamı tarihte fark yaratan bir yapıya sahip.
Mimar Sinan’ın İstanbul’a kattığı eserler, tabii ki Hürrem Sultan Hamamı ile sınırlı değil. Şimdi, Mimar Sinan’ın bir diğer eseri olan Çemberlitaş Hamamı’nı ziyaret edelim.
Çemberlitaş Hamamı
Çemberlitaş Hamamı’nın 1584 yılında tamamlandığı biliniyor. Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden biri olan bu yapı hem dış hem de iç detayları ile Osmanlı hamam mimarisini tam anlamıyla yansıtan bir eser.
Gösterişli göbek taşı, etkileyici kubbeleri ve bu kubbelerden süzülen ışıkları… Kısacası her ayrıntısı ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Bu nedenle de Çemberlitaş Hamamı sadece hamam ritüelini deneyimlemek için değil, film ve reklam çekimleri için de uğrak mekanlardan.
“Peki, İstanbul’daki ilk hamam hangisi?” diyorsanız Ağa Hamamı’nı ziyaret etme zamanımız geldi demektir.
Ağa Hamamı
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454 yılında inşa ettirilen Ağa Hamamı, İstanbul’un en eski hamamı. Aslında Beyoğlu, o zamanlar padişahların avlanmak için geldiği bir alan olduğu için bu yapı, av evi ve hamam olarak tasarlanmış. Osmanlı zamanında sadece padişahlar ve şehzadelerin kullandığı bir yer olmuş. Ancak 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile Ağa Hamamı halka açılmış. O günden bugüne kadar da özellikle yabancı turistlerin hamam ritüelini denemek için ziyaret ettikleri bir yer olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul’da bir yandan hamam kültürünü yakından deneyebileceğiniz bir yandan da İstanbul’un tarihine yolculuk yapabileceğiniz pek çok tarihi hamam bulmak mümkün. Bu keyifli geziyi İstanbul manzarasına karşı bir çay içerek sonlandırmak isterseniz de “İstanbul’da Gün Batımı İzlenecek Yerler” yazımızı okuyarak İstanbul’un manzaraları ile büyüleyen yerlerini keşfedebilirsiniz.