Küçük Bir Mola İsteyenlere: Türkiye'deki Tiny House Rotaları

Şölen'le Keşfet

17.05.2024

Küçük Bir Mola İsteyenlere: Türkiye'deki Tiny House Rotaları

Küçük Bir Mola İsteyenlere: Türkiye'deki Tiny House Rotaları

Herkesin zevkine uygun tatil ve konaklama seçeneği tabii ki farklı. Kimi büyük otellerde konaklamaktan hoşlanırken kimisi de doğanın tüm güzelliğini keşfetmek için kamp yapmaktan hoşlanır. Ancak son yıllarda tüm bu seçeneklere yeni bir tatil deneyimi daha eklendi. Bu da küçük ama pratik bir yaşam alanı deneyimi sunan tiny house konaklama.

Tiny house, genel olarak bir konaklama seçeneği olarak karşımıza çıksa da aslında bunun bir yaşam biçimi olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle tiny house deneyimi hem küçük bir kaçamak yapmak hem de tüm dünyada popüler hale gelen bu yaşam alanlarını keşfetmek için ideal. “Peki, bu keşif için nereye gitmeliyim?” diye düşünüyorsanız da Türkiye’nin farklı şehirlerde tiny house deneyimi yaşayabileceğiniz yerler bulunuyor.

O halde gelin, farklı bir tatil deneyimi için tiny house rotalarını keşfetmeye başlayalım. Tabii ki ister bayram tatilinde isterseniz de bir hafta sonu kaçamağında değerlendirebileceğiniz tiny house rotalarını keşfederken yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax de almayı unutmayın.

 

Tiny House Nedir?

Tiny House Nedir

Tiny house deneyimi için rotaları keşfetmeden önce bu akımı daha yakından tanımakta fayda var. Böylece bu tatil deneyiminde sizi nelerin beklediği hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

Tiny house akımının çıkış noktası 1980’li yıllara dayanıyor. O dönemlerde büyük evler dışında küçük evlerin de bir yaşam alanı olabileceği fikrini sunan pek çok yazıya rastlamak mümkün. Ancak asıl dönüm noktası, İngiliz mimar Sarah Susanka’nın 1998 yılında çıkardığı “The Not So Big House” kitabı. Susanka, bu kitabında evin büyüklüğünden daha çok evin konforu ve ayrıntısının önemini vurguluyor. Böylece küçük ama pratik bir yapıya sahip tiny house hareketi tüm dünyada hızla yayılmaya başlıyor.

Günümüzde ise sabit ve mobil şekilde pek çok tiny house örneği ile karşılaşmak mümkün. Bu örneklerin ortak noktası ise küçük alanı en iyi şekilde değerlendirilebilecek şekilde dizayn edilmiş olmaları. Çünkü bir evin küçük olması, tiny house olması için yeterli değil. Tiny house için evin maksimum verimlilik esas alınarak konforlu ve ihtiyaca uygun şekilde dizayn edilmesi oldukça önemli.

 

Tiny House Deneyimi İçin Gidebileceğiniz Yerler

Tiny House Deneyimi İçin Gidebileceğiniz Yerler

Tiny house, tabii ki normal bir eve göre daha uygun bir seçenek olduğundan “Şöyle doğa içinde bir evim olsa...” diyenler için popüler bir seçenek haline geldi. Ancak tabii ki bu seçeneği hayatınızın bir parçası haline getirmek isteseniz bile öncelikle bu dikkat çekici konsepti deneyimlemenizde fayda var.

Ayrıca tiny house deneyimi ile tatil planlarınıza renk katabilirsiniz. “Peki, bu deneyim için nereye gitmeliyim?” diye düşünüyorsanız da şimdi, Türkiye’nin tiny house rotalarına doğru bir yolculuğa çıkalım.

 

İstanbul

Eğer İstanbul’da yaşıyor ve şehirden çok uzaklaşmadan küçük bir kaçamak yapmak istiyorsanız İstanbul’un farklı ilçelerinde tiny house konaklama yapabilirsiniz.

Polonezköy, Şile ve Beykoz civarında farklı büyüklükte seçeneklerin olduğu tiny house konaklama yapılabilen yerler mevcut. Hatta bu yerlerde bulunan bazı evlerin içinde tiny house için lüks sayılabilecek jakuzi gibi imkanlarla da karşılaşmak mümkün. Kısacası İstanbul’un kalabalığından sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabilir hem de tiny house deneyiminizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

 

İzmir

Yaz tatili için popüler bir seçenek olan İzmir, aynı zamanda Türkiye’nin tiny house rotalarından biri.

İzmir’in Urla, Seferihisar, Dikili gibi ilçelerinde hem deniz keyfi yapabileceğiniz hem de küçük yaşam alanlarında konaklayabileceğiniz tiny house yerleri mevcut. Tüm bu seçenekler ile yaz tatili planlarınıza yeni bir deneyim ekleyebilirsiniz.

 

Muğla

Yaz tatiline tiny house deneyimi eklemek isteyenlerin bir diğer buluşma noktası da Muğla. Şehrin birbirinden güzel ilçeleri ve koyları, özellikle deniz tatili yapmak için popüler bir seçenek olmasını sağlıyor. Bu güzelliği minimal yaşam alanlarında deneyimlemek isteyenler için de Muğla’nın pek çok yerinde tiny house alanları bulunuyor. Muğla’da tiny house deneyimi yaşamak için Göcek, Fethiye, Akyaka, Kayaköy gidebileceğiniz yerler arasında.

 

Sapanca

Doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin buluşma noktası Sapanca, aynı zamanda pek çok farklı tiny house seçeneği ile karşılaşabileceğiniz bir yer. Bu nedenle Sapanca’ya Türkiye’de tiny house akımının merkezlerinden biri demek mümkün.

Sapanca içerisinde ister göl manzaralı isterseniz de orman içerisinde pek çok tiny house alanı mevcut. Bu küçük evlerde konaklarken Sapanca’nın eşsiz doğasında huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

 

Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan tüm bu tiny house yerleri ile minimal yaşam alanlarını keyifli bir şekilde deneyimleyebilirsiniz. “Peki, doğa içinde bir tatil için farklı seçenekler neler?” diyorsanız da büyüleyici bir kamp deneyimi için glamping rotaları sizi bekliyor. “Glamping nedir?” ve “Türkiye’de glamping yerleri nerede?” gibi soruların cevaplarını keşfetmek için “Büyüleyici Bir Kamp Deneyimi: Türkiye'deki Glamping Rotaları” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: