Su Altını Keşfetme Zamanı: Türkiye'nin En İyi 4 Dalış Rotası

Şölen'le Keşfet

2.07.2024

Su Altını Keşfetme Zamanı: Türkiye'nin En İyi 4 Dalış Rotası

Su Altını Keşfetme Zamanı: Türkiye'nin En İyi 4 Dalış Rotası

Türkiye’nin dört bir yanında birbirinden güzel sahiller bulunuyor. Tüm bu sahillerin keyfini çıkarmak için de yaz aylarında yapılan deniz tatilleri tabii ki eşsiz bir seçenek. Ancak doğanın sunduğu masmavi sularda yüzmenin tadını doyasıya çıkaracağımız yaz aylarında bu güzelliği daha yakından keşfedeceğiniz farklı bir deneyim de yaşayabilirsiniz. “Peki, bu deneyim nedir?” diyorsanız denizde yüzmek ile sınırlı kalmayıp tüplü dalış yaparak su altının gizemli dünyasını keşfetmek sizi bekliyor.

Unutmayın ki bu deneyimi yaşamak için mükemmel bir coğrafyada yaşıyoruz. Çünkü Türkiye, su altı hazineleri bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Bu nedenle de Türkiye’de pek çok dalış rotası mevcut. Biz de hem keyifli bir tatil yapıp hem de su altının gizemli dünyasını keşfedebileceğiniz Türkiye’nin en güzel dalış rotalarını sizin için derledik.

O halde şimdi, birbirinden keyifli dalış noktalarında su altı hazinelerini keşfetme zamanı. Ancak unutmayın ki dalmadan önce enerji lazım. Bu nedenle unutulmaz keşifler yaparken enerjinizi her zaman yüksek tutmak için yanınıza Nutymax almayı unutmayın.

 

Su Altı Keşfi İçin Bir Cennet: Bodrum

Bodrum

Yaz aylarının popüler sahil beldesi Bodrum, aynı zamanda dalış yapmak isteyenler için de bir cennet. Bu nedenle Bodrum’a geldiğinizde sadece Bodrum’un güzel atmosferini değil, su altındaki büyüleyici dünyayı da keşfedebilirsiniz.

“Peki, Bodrum’da dalış yapmak için nerelere gitmeliyim?” diye merak ediyorsanız Büyük Resif, Delikli Mağara, Orak Adası gibi Bodrum’da pek çok dalış noktası olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Büyük Resif sadece Bodrum’un değil, Türkiye’nin meşhur güzergahlarının arasında. Sığ noktalarında karagöz, ahtapot ve daha derinlerde orfoz, müren, sinerti gibi deniz canlılarını görebileceğiniz bu dalış noktası, su altındaki yaşamı keşfetmek için eşsiz bir seçenek.

Delikli Mağara ve Orak Adası ise su altındaki gizli hazineler olan mağaralar ve duvarları görmek isteyenlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Delikli Mağara dalış noktasında iki adet su altı mağarası bulunuyor. Orak Adası’nda da 25 metreden başlayıp 190 metreye kadar inen bir su altı duvarı olmasından kaynaklı adeta bir uçurumun kenarındaymışsınız gibi hissetmeniz mümkün.

 

Su Altında Bir Müze: Kaş

Kaş

Türkiye’de dalış yapılacak yerler arasında bir diğer popüler seçenek ise Kaş. Antalya’ya bağlı olan Kaş hem popüler bir tatil rotası hem de berrak sularında muhteşem bir zenginlik barındıran önemli dalış noktalarından biri. Çünkü Kaş’ın su altı dünyası sadece deniz canlıları açısından değil, tarihi kalıntılar açısından da önemli bir yere sahip.

Kaş’ta dalış denildiğinde iki bölge ön plana çıkıyor. Bunlardan biri Kanyon, diğeri ise Uçan Balık. Bu iki dalış noktasında da eşsiz deniz canlılarının yanı sıra geçmişten günümüze gelen batıklar sizi bekliyor.

Kanyonun 27 ile 42 metre arasında 1968 yılında adalara vurarak batan yük gemisi Dimitri Batığı bulunuyor. Uçan Balık’ın 55 ile 71 metre arasında ise II. Dünya Savaşı’nda Meis’i bombalarken uçaksavar ateşiyle düşürülmüş İtalyan bombardıman uçağı batığı yer alıyor. Hatta bu dalış noktası, ismini bu batıktan alıyor. Bu batıklardan dolayı da Kaş’a, su altının büyüleyici dünyasını keşfederken aynı zamanda tarihten izlerini görebileceğiniz eşsiz bir dalış rotası demek mümkün.

 

Farklı Deneyimlerin Buluşma Noktası: Fethiye

Fethiye

Denizi ile büyüleyen Türkiye’nin ünlü sahil beldelerinden biri olan Fethiye, denizin altındaki zenginliğiyle de dalış yapmak isteyenlere büyüleyici bir atmosfer sunuyor.

Fethiye’de Akvaryum Koyu, Afkule, Üç Tüneller gibi farklı zorluk seviyesine sahip pek çok dalış noktası mevcut. Akvaryum Koyu ise hem her seviyeye uygun yapısı hem de canlı çeşitliliği ile Fethiye’de dalış için en çok tercih edilen yerler arasında. Net görüşe olanak tanıyan kumlu ve kayalıklı yapısı sayesinde Akvaryum Koyu’nda sadece gündüz değil, gece dalışları yapmak da mümkün.

“Daha heyecan dolu bir deneyim arıyorum.” diyorsanız da ileri seviyedeki deneyimli dalgıçlar için uygun olan Afkule’yi tercih edebilirsiniz. 50 metre derinliği bulan ve her noktasında su altının gizemli dünyasını keşfedeceğiniz mağarası ile Afkule’de dalış yapma deneyimini daha heyecanlı hale getirebilirsiniz.

 

Kuzey Ege’nin Dalış Merkezi: Ayvalık

Ayvalık

Su altı dünyasında yolculuk için son rotamız olan Ayvalık da diğer dalış rotaları gibi dalış noktaları açısından oldukça zengin. Ancak dalış noktaları arasında sıklıkla tercih edilen iki seçenek bulunuyor. Bunlar da İlyosta ve Deli Mehmet.

İki su altı adasının bulunduğu Deli Mehmet; kırmızı mercan, gorgon ağaçları, yılan balığı, müren gibi pek çok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Ender güzelliklerin bir araya geldiği bu nokta, su altında muhteşem manzaralar keşfetmek için eşsiz bir seçenek.

İlyosta ise Üç Taşlar, Gavur Limanı ve Kuzey Yüzü gibi derinlikleri değişen farklı dalış noktalarının birleştiği bir dalış bölgesi. Bölgenin içerisinde bulunan bu noktaların derinliği ve zorluk derecesi değiştiği için İlyosta’ya başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar her seviyedeki dalgıcın buluşma noktası diyebiliriz.

 

Dalış noktaları çeşitliliğinden de anlaşıldığı gibi yaz tatili için popüler olan bu rotalar, aynı zamanda su altının zenginliğini keşfetmek isteyenlerin de buluşma noktası. Yaz tatilinize unutulmaz bir deneyim katmak için tüm bu rotalarda su altının büyüleyici dünyasını keşfedebilirsiniz.

“Peki, dalış dışında hem heyecanlı hem de keşiflerle dolu başka ne deneyim yaşayabilirim?” diyorsanız Türkiye’nin trekking rotalarını da yapılacaklar listenize ekleyebilirsiniz. Türkiye’nin birbirinden güzel yürüyüş rotalarını keşfetmek için de “Tarihin ve Doğanın İzinde: Türkiye'nin En Güzel 4 Yürüyüş Rotası” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: