Ailece Eğlence: Uçurtma Yapımı ve Uçurma Rehberi

Şölen'le Keşfet

2.07.2024

Ailece Eğlence: Uçurtma Yapımı ve Uçurma Rehberi

Ailece Eğlence: Uçurtma Yapımı ve Uçurma Rehberi

Çocukların tüm sene heyecanla beklediği yaz tatili, aynı zamanda ailece doya doya vakit geçirmek için eşsiz bir zaman. Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmenin yolu da çocuklarınızla beraber farklı etkinlikler yapmaktan geçiyor. Tatile gitmek, doğayı keşfetmek, birlikte piknik yapmak ise yaz tatilini değerlendirmek için yapabileceğiniz keyifli etkinliklerden sadece bazıları. Peki, tüm bu etkinliklere biraz daha eğlence katmak ister misiniz? O halde yılların eskitemediği bir eğlence olan uçurtma sizi bekliyor.

Tabii ki uçurtma uçurmaya geçmeden önce rengarenk bir uçurtma bulmak gerek. “Nereden bulacağız bu uçurtmayı?” diyorsanız o zaman kağıtlar, boyalar ve ipler ortaya çıksın. Bu deneyimi daha da unutulmaz hale getirmek için tamamen size özel ve yapım sürecini ailece bir eğlenceye dönüştüreceğiniz uçurtma yapımına başlıyoruz.

 

Uçurtma İçin Gerekli Malzemeler Neler?

Uçurtma İçin Gerekli Malzemeler Neler

Uçurtma uçurmak yıllar geçse de hiç eskimeyen bir eğlence olduğu için tabii ki artık hazır uçurtmalar bulmak mümkün. Ancak bu deneyimi çocuklarınıza tıpkı çocukluğunuzdaki gibi yaşatabilmenin yolu uçurtmayı kendi ellerinizle yapmaktan geçiyor. Üstelik bu şekilde tamamen size özel ve çocuklarınızın zevkine göre bir uçurtma yapabilirsiniz.

“Peki, uçurtma yapmak için ne gerekli?” diye düşünüyorsanız aslında birkaç temel malzeme ile kolaylıkla uçurtma yapabilirsiniz. Uçurtma için gerekli olan bu temel malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uçurtmanın iskeleti için hafif ağaçlardan yapılmış aynı ölçüde çıtalar
  • Kaplama kağıdı veya kumaş
  • İp
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Çivi

 

Dilerseniz uçurtmanın kaplamasını daha da renkli hale getirmek için boyaları da malzeme listesine ekleyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki özellikle çıta sayısını ya da kaplamanın büyüklüğünü belirlemek için önemli olan uçurtmanın şekli. Çünkü elmas, yıldız veya altıgen gibi farklı şekillerde ve boyutlarda uçurtmalar yapmak mümkün. Yapacağınız şekle göre çıta sayısı değişebileceği için de öncelikle yapmak istediğiniz uçurtmanın şeklini belirlemenizde fayda var. O halde bu detayları daha iyi kavramak için uçurtma yapım aşamasına geçelim.

 

Uçurtma Nasıl Yapılır?

Uçurtma Nasıl Yapılır

Malzemelerinden de anlaşıldığı gibi temel olarak sadece birkaç çıta, ip ve kaplama kağıdı ile uçurtma yapmak mümkün. Ancak tabii ki uçurtmanın dengesini sağlamak ve güzel bir uçurtma elde etmek için yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken ipuçları bulunuyor. Şimdi, tüm bu ipuçlarını keşfetmek için adım adım uçurtma yapmaya başlayalım.

 

1. Adım: İskeleti Yapma

İlk olarak istediğiniz şekle göre uçurtmanın iskeletini çıkarmanız gerekli. Çünkü bu şekle göre ihtiyacınız olan çıta sayısı ve boyutu değişebilir. Örneğin altıgen bir uçurtma yapmak istiyorsanız 3 adet aynı boyda çıtaya ihtiyacınız var. Ancak elmas şeklinde bir uçurtma yapmak isterseniz dik ve yan olarak kullanacağınız 2 adet aynı boyda çıta yeterli.

Uçurtmanın şekline göre çıtalar hazırsa şimdi, bu çıtaları birleştirerek iskeleti hazırlama zamanı.

Bu aşamada önemli olan ise çıtaları istediğiniz şekle göre sabitlemek. Örneğin altıgen bir uçurtma istiyorsanız üç çıtanın ortasından çıtaları çivileyerek sabitleyebilirsiniz. Bu sabitleme işleminden sonra çıtaların arasında eşit aralık olacak şekilde bir altıgen oluşturup uçlarını iple birbirine bağlayabilirsiniz.

Uçurtmanın iskeletini oluşturduğumuza göre şimdi, uçurtmanın renkli dünyasını ortaya çıkaracak kaplama aşamasına geçebiliriz.

 

2. Adım: Kaplama

Kaplama işlemi için fon kağıtları veya ince kumaşlar kullanabilirsiniz. Çıkardığınız iskeleti kaplarken dikkat etmeniz gereken ise kaplayacağınız malzemeyi keserken kenarlardan bir veya iki santimetre pay bırakmak. Böylece uçurtmanın kaplamasını daha kolay bir şekilde sabitleyebilirsiniz.

Uçurtmanın yüzünü kaplarken kestiğiniz kağıdı veya kumaşı, iskeletin kenarlarındaki iplerden katlayarak yapıştırabilirsiniz. Kaplamanın rüzgarın şiddetiyle açılmaması ve uçurtmanın sağlam bir şekilde havada süzülmesi için sıkıca bantlamanızda fayda var.

 

3. Adım: Denge Kurma

Uçurtma yaparken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli adım denge kurma. Çünkü bu aşamada yapacağınız ufak ama etkili işlemlerle rüzgara karşı uçurtmanın yırtılmamasını, takla atmamasını ve düzgünce havalanmasını sağlayabilirsiniz.

Uçurtmada denge kurmak için ihtiyacınız olan tek malzeme ise ip. İpi öncelikle uçurtmanın üzerinde, köşesi çiviye gelecek büyüklükte bir üçgen şeklinde çıtaların kenarlarına bağlamanız gerekli. Örneğin altıgen bir uçurtma yaptığınızı düşünelim. Önce ipi sol üst köşedeki çıtanın ucuna bağlarsınız. Sonra çıta boyundan bir santimetre uzun bir şekilde ipi kesip diğer ucunu sağ üst köşedeki çıtaya bağlayarak ucu uçurtmanın merkezi olan çiviye gelecek şekilde bir üçgen oluşturabilirsiniz.

Uçurtmanın üst tarafındaki denge merkezini oluşturduktan sonra uçurtmanın merkezi olan çiviye denk gelecek şekilde ön yüzde küçük bir delik açmamız gerekli. Yaklaşık 20-30 cm uzunluğunda ip kestikten sonra bu ipin bir ucunu delikten geçirin. Sonra da bu ipi, çivinin aşağısından yukarıya dolayarak düğümleyin. Sağlam olması açısından iki kez düğümleyebilirsiniz.

Delikten geçirdiğiniz ipi sabitledikten sonra şimdi, üst taraftaki denge merkezi ile bu ipi birleştirebilirsiniz. Bunun için üst tarafta oluşturduğunuz üçgenin tam orta ucundan olacak şekilde ipi sıkıca bağlamanız gerekli.

Tabii uçurtmanın üst kısmı kadar kuyruğun geleceği alt kısmının da dengesi oldukça önemli. Uçurtma kuyruğunun dengesi için uçurtmanın alt tarafına da yukarısına yaptığınız üçgenden yapmanız gerekli.

 

4. Adım: Kuyruk Yapma

Biliyoruz ki uçurtmayı havalandırmak için bir ipe bağlı olması şart. Uçurtmanın alt denge merkezinin orta ucuna ipi bağlayarak uçurtmayı uçmaya hazır hale getirebilirsiniz. Ancak uçurtmanın daha eğlenceli bir hale gelmesini istiyorsanız kalan kağıt veya kumaş parçalarından uçurtmaya gösterişli bir kuyruk yapabilirsiniz.

Uçurtma kuyruğu için yapmanız gereken oldukça basit. Kağıtları ince dikdörtgenler halinde kesip aralıklı bir şekilde kağıtların ucuna düğüm atarak uzunca bir ipe dizebilirsiniz. Dilerseniz uçurtmanız kenarlarına ince kağıtlar yapıştırarak ya da üzerine boyama yaparak da süsleme yapabilirsiniz.

 

Gökyüzünde Süzülme Zamanı: Uçurtma Uçururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uçurtma Uçururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uçurtma hazır olduğuna göre şimdi, uçurma zamanı. “Peki, uçurtma nasıl uçurulur?” diyorsanız uçurtma uçururken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım:

  • Uçurtma uçurtmak için tabii ki bulunduğunuz alan önemli. Binalar, yüksek ağaçlar, elektrik telleri gibi uçurtmanın uçuşunu engelleyecek durumların olmadığı boş bir alanda uçurtma uçurabilirsiniz.
  • Uçurtmanın havalanması için rüzgarın yönüne ters bir şekilde uçurtmayı tutmanız gerek. Böylece uçurtma, ön yüzünden rüzgarın gücünü alarak havalanabilir.
  • Uçurtmanın koşarak uçurulacağı düşünülse de koşmadan uçurtma uçurulabilir. Ancak bunun için bir kişinin yardım etmesi gerekli. Mesela çocuğunuz uçurtma ipini tutarken siz de 20-25 metre ilerisinde uçurtmanın ön yüzünü havaya kaldırın. Daha sonrasında siz uçurtmayı bıraktığınızda çocuğunda ipi hızlıca kendine doğru çekerek uçurtmayı havalandırabilir.
  • Uçurtma havalandıktan sonra yavaş yavaş ipi açarak uçurtmanın gökyüzünde süzülmesini sağlayabilirsiniz.

 

Tüm bunlara dikkat ederek uçurtma uçurmanın keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza da hem kendi oyuncağını yaptığı hem de bu oyuncağı keyifli bir etkinliğe dönüştürdüğü unutulmaz bir hatıra armağan edebilirsiniz. Bu armağanı çocuklar için daha keyifli hale getirmek isterseniz de çocukların oyun arkadaşı Ozmo her zaman yanınızda.

 

Uçurtma dışında çocuklarınızla yapabileceğiniz daha fazla el yapımı oyuncak keşfetmek için de “Kolay ve Eğlenceli: Çocuklar İçin 4 El Yapımı Oyuncak” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: